Hogyan használd?

Készíts elő mindent, amire szükséged lehet, és győződj meg róla, hogy karnyújtásnyira vannak. A helyiség legyen elég meleg, nehogy megfázzon a baba! A Shantalát helyezd szilárd felületre. Sose rakd magas helyre! A legjobb, ha székre teszed, és te magad is egy székre ülsz mellé. Így könnyen tarthatod őt fürdetés közben anélkül, hogy görnyedned kellene. A babát soha ne hagyd felügyelet nélkül és ne bízd gyermekekre!

Mennyi vízzel használhatom?

Legfeljebb annyi vizet tölts bele, amennyi a baba vállát ellepi. Különösen az első hetekben lehet rá jó hatással, ha vállig a vízbe merülhet.

Mindig ellenőrizd a vízhőmérsékletet!

Mivel a baba bőre nagyon érzékeny, a víz hőmérsékletét ajánlott 35 °C és 37 °C között tartani. Jó, ha hőmérővel méred a víz hőmérsékletét, de a biztonság kedvéért mindig ellenőrizd a csuklód belső oldalával is! Ha kellemesnek találod, már csobbanhat is a baba!

Helyesen tartsd a babát!

Tartsd a kisbabát az alkarod felső részén – kezeddel a lába között fogd -, a baba pocakja és feje nyugodjon az alkaron, a másik kezeddel pedig tartsd a baba hátát. Vidd a babát a Shantalához. A baba arccal a fürdő felé nézzen, hogy láthassa, hová kerül.

Tedd bele a babát a pocakfürdőbe!

Lassan engedd bele a babát a Shantalába (a baba lába között lévő kezed érjen le teljesen a Pocakfürdő aljához). Másik kezeddel az álla alatt támaszd meg a baba fejét, nehogy vizet nyeljen.

Fürdesd meg őt!

Az alul lévő kezeddel helyezd úgy a babád, míg biztonságosan nem ül a Shantala alján.
Emeld fel az alul lévő kezed és döntsd hátra a babát egészen addig, amíg a fürdő oldalának nem támaszkodik. Ekkor a Shantala alja és fala is támaszul szolgál a babának.

Az egyik kezeddel mindig tartsd gyengéden a baba fejét az álla alatt. Másik kezeddel már szabadon mosdathatod vagy simogathatod.

Hagyd őt pancsolni! :)

Amikor a baba már magától ül és meg tudja tartani a fejét, kevesebb vízre lesz szükséged. Mikor a Shantalába ülteted a babát, számíts rá, hogy nagyon fog tetszeni neki, hogy a vízben könnyebbnek érzi magát, és rögtön fel akar majd állni. Hagyd neki, hadd próbálkozzon, fedezze fel saját képességeit, aztán úgyis leül és örömmel pancsol.

Tisztítás

Minden használat után alaposan öblítsd ki a Shantalát. Mosd tisztára enyhén szappanos vízzel, és puha textíliával töröld szárazra.
Ne használj súroló- vagy oldószert, karcoló szivacsot, és csak olyan fertőtlenítőszert használj rá, ami nem hagy anyagmaradványokat a felületén!

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen idős korig ajánljátok a Shantalát?

A Pocakfürdőt általában a baba 12 hónapos koráig használhatod, azonban minden baba más és más. Lehet, hogy a tiéd már 6 hónapos korában nagyobb térre vágyik majd, de az is lehetséges, hogy még 3 éves korában is szívesen belemászik.

Hogyan tartsam a babát a Shantalában?

Az "ülő" pozícióban a Shantala ívelt formája segít a baba biztonságos megtámasztásában. Amíg a baba nem tudja megtartani fejét, álla alatt támaszd meg egyik kezeddel. Ez azért is előnyös, mert másik kezeddel megmoshatod, simogathatod babádat.
A "lebegő" pozícióban egyik kezed a baba álla alatt, a másik a feje mögött van, vagy teheted mindkét kezed a hóna alá is.

Mit tegyek, ha a baba mindenáron fel akar állni a Shantalában?

A víz felhajtóereje készteti a babát arra, hogy próbáljon felállni. Hagyd, hadd próbálkozzon! Nemsokára le fog ülni, és élvezi majd az őt körülvevő langyos vizet és a szűk biztonságos teret!

Segít-e a Shantala a hasfájós babán?

Igen! Először masszírozd meg a baba pociját. (A babamasszázsról kitűnő könyvek, videokazetták és DVD -k segítségével tudhatsz meg többet.) A masszázst mindig babaolajjal, az óramutató járásával megegyező irányban végezd. Ezután helyezd babádat a Shantalába. A babák általában sokkal könnyebben szabadulnak meg a kólikát okozó gázoktól a Shantalában.

Segít-e a pocakfürdő használata alvási problémák esetén?

A langyos relaxáló fürdő mindig álmosító hatású, különösen magzatpózban. Figyelj arra, hogy a víz hőmérséklete ne legyen se túl hideg, se túl meleg, és ellepje a baba vállait.

Mik a Shantala pontos méretei?

A Shantala belső szélessége legszélesebb pontján (perem nélkül) 36 cm, magassága hátul 36 cm, magassága elöl 25 cm, az alsó öblös rész átmérője pedig 27 cm.